Nacht van de Vluchteling

Aankomende donderdag mag ik, na hopelijk weer een top optreden op Klomppop, de wandelaars van ‘de Nacht van de Vluchteling’ aanmoedigen. Mijn gitarist en ik zullen op het eerste rustpunt een aantal liedjes mogen spelen om de geldinzamelaars een hart onder de riem te steken.

Nu zullen de echte Radio2 luisteraars vast weten waar ik het over heb, maar voor alle anderen zal ik uitleggen wat er staat te gebeuren.

In de nacht van 17 op 18 mei 2012 zullen vele moedige vrijwilligers van Rotterdam naar Den Haag wandelen en zo geld op halen voor de vluchtelingen in Kenia.

De beelden van uitgehongerde kinderen kennen we allemaal wel en hoewel het soms lijkt alsof het niet zo is, kunnen wij, gezonde, en hoe je het ook wend of keert, rijke Nederlanders echt een verschil maken tussen leven en dood. Aan afbraak of opbouw, verdriet of hoop en als we maar hard genoeg knokken; geluk.

Ik heb zelf een aantal jaar geleden de slums in Nairobi mogen bezoeken en zelfs in mogen verblijven. Aan de ene kant geschrokken van de omstandigheden waarin mensen daar leven en tegelijkertijd enorm respect gekregen voor de manier waarop mensen van niks iets maken en ik daar mijn pet diep voor af neem.

Ik heb me geschaamd voor mijn klaagzang over weinig geld hebben, in een voor Nederlands-standaard crappy huis wonen, en het geen biertje kunnen drinken of een betaling moeten uitstellen omdat het geld er even niet was.

Het is alweer een jaar of wat geleden en hoewel je wilt dat het anders is, vergeet je soms net even die andere persoon die toevallig aan de andere kant van de wereld is geboren.

De mensen die ik in Kenia heb mogen meemaken en me zo gastvrij hebben ontvangen hebben het  nog stukken beter dan de mensen waar aanstaande donderdag voor gelopen wordt. Deze vluchtelingen hebben, afgezien van de afschuw die ze al hebben moeten doormaken, zelfs het kleine beetje wat ze hadden achter moeten laten. Onderstaande video zegt denk ik genoeg. Wellicht red je samen met je buurman, vriend, vriendin of familielid  een heel mensenleven; daarom de grote vraag, hoeveel kan jij eigenlijk echt missen?

www.nachtvandevluchteling.nl

 

Xx

 

Anny


Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *